Tradiční jídla, která musíte v Řecku ochutnat


Tradiční jídla, která musíte v Řecku ochutnat

Každá země má své typické jídlo, kterým se pyšní, a Řecko na tom není jinak. Co by to bylo za dovolenou bez ochutnávky místních specialit.

Základem řecké kuchyně je bezesporu olivový olej, sýry, zelenina, aromatické bylinky, jako jsou tymián a rozmarýn, a pečivo. Bez pečiva se neobejde žádná pořádná večeře.

Jak tedy taková večeře vypadá? Začíná se jedním až dvěma předkrmy, nazývanými “mezedes”. Velmi často se podávají tzatziky nebo taramosalata (růžová pasta z rybích jiker) s pečivem. Samozřejmostí ke každému jídlu je také choriatiky, neboli Řecký salát, jak ho známe my.

 

oblíbený salát se sýrem Feta

K hlavnímu chodu je možné zvolit maso, přičemž nejčastěji se připravuje jehněčí a drůbeží, nebo ryby a mořské plody. Nejznámější a nejoblíbenější řeckou pochoutkou je musaka. Tuto krémovou dobrotu z mletého masa, lilku a bešamelu můžete nalézt v celém Řecku a recepty se budou lehce lišit podle oblasti. Objednat si můžete také tradiční gyros, zvolna grilované maso s výrazným kořením, který zaručeně nezklame. A pokud se cítíte dobrodružně, můžete ochutnat dobrotu paputsakia, provoněnou skořicí a hřebíčkem.

Jako dezert, bez kterého by se neobešlo žádné pořádné jídlo, se podává baklava, nebo rizogalo –  rýžový puding s citronem a skořicí typický pro Rhodos.

Chutě i jídla se mohou v celém Řecku lišit, podle oblasti, ve které se nacházíme. Pokud hledáte skvělý street food, Athény jsou perfektní. Souvlaki jsou zde vyhlášené a vegetariáni si pochutnají na falafelu. A na Krétě, v jedné z mnoha místních taveren, najdeme delikatesu zvanou dakos. Jedná se o suchar Paximadi, který je vlhčený v olivovém oleji a obložený rajčaty a sýrem.  Delikatesa.

Řecké jídlo je jedno z nejchutnějších a ať už jste milovníkem masa, těstovin, salátů nebo mořských plodů, určitě si vyberete. A na  středomořskou chuť protkanou kořením a bbudete vzpomínat ještě dlouho.

 

 

 

 

 

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.